Geen downtime
Mijn mening: downtime is niet acceptabel voor productie-equipment. Machines kunnen zodanig worden ingericht dat de effectiviteit en de efficiency mijlen omhoog gaan. De ROI van deze aanpassingen zijn makkelijk uit te rekenen waardoor je meteen weet hoe interessant het is voor de betreffende bedrijven. Binnen 1-2 jaar heb je de investering in de aanpassingen vaak terug verdiend. Bijkomend voordeel is dat het aantal recalls omlaag gaat en de kwaliteit omhoog. Want de meeste fouten worden toch gemaakt tijdens downtime en het opnieuw opstarten van de machine.
Kosten Downtime
- Geen productie
- Extra mankracht
- Meer recalls
- Meer fouten
- Weggooien producten
- Alle ondersteunende afdelingen staan stil
- Facilitaire zaken worden niet benut (stroom, gebouw, licht, automatisering, etc.)
Rekenvoorbeeld:
Een machine draait 10 uur per dag en is slecht 60 % van de productietijd daadwerkelijk productief. Hij staat dus 40 % stil, gepland en ongepland. Op deze machine worden 20 producten per minuutgeproduceerd, deze producten kosten € 2,- per stuk.
De omzet die hierdoor wegvalt is € 124.800,- per jaar. Dit zijn de directe verliezen, de indirecte verliezen zijn nog niet eens meegeteld bijvoorbeeld de kosten van extra mankracht, de kosten van de de fouten en recalls en alle andere kosten bij downtime.
Vraag meer informatie aan
Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.
"*" indicates required fields
Back-up machine
Wat wij soms zien is dat de bedrijven downtime proberen op te lossen met een tweede zelfde machine, oftewel een back-up machine. Dit is niet alleen erg duur in de aanschaf en in het onderhoud, maar de machine heeft dezelfde problemen als de eerste. Vaak worden de onderdelen van de 2e machine gebruikt in de andere machine, als er een probleem is, waardoor de 2e machine niet gebruikt kan worden. Hiermee los je de oorspronkelijke problemen niet op en de kosten blijven hoog bij een line clearance. Er worden nog steeds veel fouten gemaakt tijdens de downtime van de machine.
Bufferen
Door de downtime binnen productielijnen ontstaat ook buffergedrag. Om te voorkomen dat er onvoldoende producten zijn om mee verder te kunnen, zorgt de operator ervoor dat er voorraad staat, zodat het volgende onderdeel altijd vooruit kan. Deze voorraad is stilstaand kapitaal en neemt onnodige ruimte in.
Een goede productie en verpakkingsmachine heeft minimaal een efficiency graad van 90 %. Slechts 10 % (of minder) van de tijd mag er downtime zijn, waarvan het meeste voor regulier onderhoud. Dit is iets wat je mag vragen aan je leverancier van de verpakkings- en assemblage machine.
Wij rekenen graag voor je uit wat de opbrengst is van een custom-made machine met een hogere betrouwbaarheid dan uw huidige machine
Meer informatie?Laat ons je terug bellen
Benieuwd naar hoe onze oplossingen binnen jouw organisatie ingezet kunnen worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.
"*" indicates required fields