Andersom denken
Oftewel het telkens opnieuw ontwerpen van een machine (ETO), naar een slimme standaard machine waarin de gewenste processen worden aangebracht (Smart Customization). Een goed voorbeeld van smart customization is de personal computer. De PC industrie heeft vanaf het begin goede afspraken gemaakt over standaardisering. Hierdoor is vrijwel ieder merk harde schijf, grafische kaart, cd drive of geheugen kaart te verbinden met vrijwel ieder moederbord. In de machinebouw wordt vaak vanuit het te produceren product gewerkt, waarbij engineers telkens nieuwe machines ‘om het product heen’ bedenken. Een aantal vaste deelconstructies wordt telkens opnieuw uitgevonden. Van constructeurs wordt verwacht zelf alles te creëren en met zoveel mogelijk standaard onderdelen zoals schroeven knoppen, wielen, motoren enz. zelf een constructie te ontwerpen. Zijn er geen standaard deelconstructies? Het antwoord van de constructeur zal vaak zijn: Nee, natuurlijk niet, de taken en producten zijn telkens anders, dat kun je niet standaardiseren. Maar als je de processen van de assemblage en/of het verpakken (wat in de kern ook assembleren is) van verschillende producten bekijkt, zie je in de basis toch veel overeenkomsten. Bijvoorbeeld bij het assembleren van een injectiespuit of het verpakken van een inhalator. De processen zijn wezenlijk anders, maar als je het abstracter bekijkt, zitten er ook veel overeenkomsten in.
Overeenkomsten
Wat heb je standaard nodig bij bijvoorbeeld het assembleren van een injectiespuit of het verpakken van een inhalator:
- Besturingskast
- Basisframe
- Omkasting
- Bekabelingsplan
- (Product) Transport systeem
- Component toevoer systemen
Naar de Smart Customization filosofie kunnen deze deelconstructies voor beide producten gelijk zijn.
Onze conclusie is dat je een basismachine kunt bouwen waarop beide producten geassembleerd en/of verpakt kunnen worden (en nog vele andere producten). Het proces van de assemblage of het verpakken wordt vervolgens aangepast op de productspecifieke eigenschappen en vorm.
Vraag meer informatie aan
Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.
"*" indicates required fields
Voorbeeld platform LAP-C
Een voorbeeld van zo’n basismachine is onze LAP-C oftewel Lean Automation Platform circular. Dit platform is geschikt voor vele producten. De voordelen van dit platform:
De deelconstructies zijn in basis hetzelfde en goed ontworpen, ze zijn robuuster en kwalitatief beter omdat er veel tijd en energie gestoken is in deze deelconstructies. Over elke detail is goed nagedacht:
- De veiligheidsschakelaars zitten geïntegreerd in de omkasting.
- De operator interface is doordacht. Met een 3D veiligheidsscanner wordt gezorgd voor een beveiliging alleen daar waar de hand bij het product is.(Normaliter wordt gewerkt met een lichtscherm waarbij de handen helemaal terug moeten om de volgende stap mogelijk te maken).
- Een takttafel met vrij programmeerbare indexeringsmogelijkheden.
- De aandrijving is stil, onderhoudsarm en nauwkeurig.
- Het design van de omkasting is doeltreffend en heeft een moderne uitstraling.
- De toepassing van LED-panelen; communicatie in de vorm van licht en kleur.
- Compacte ‘footprint’.
- Goede toegankelijkheid voor onderhoud.
Het heeft een kostenvoordeel, omdat er al een basis is bedacht. Deze kan vaker gebouwd worden en met meerdere tegelijkertijd en heeft minder testen nodig. Het design is doordacht op kostenvoordeel.
Een kortere doorlooptijd, omdat de basis klaar is. De onderdelen zijn snel in elkaar gebouwd.
Kijk naar LAP-C voor meer informatie over dit standaard platform.
Meer informatie